Doorgaan naar hoofdcontent

Bar en boos: De slechtste gedichten in de Nederlandse taal - Wim Zaal (5*)Titel: Bar en boos: De slechtste gedichten in de Nederlandse taal
Auteur: Wim Zaal
ISBN: 9053339930
© 2001 Wim Zaal
Altijd maar weer bloemlezingen van de mooiste en beste gedichten, dat gaat op den duur vervelen. Het is daarom de hoogste tijd voor een collectie wartaal van eigen bodem: een verzameling van de slechtste gedichten. Poetische uitglijders, dubbelzinnigheden, platitudes, prullen en gestumper: van Vondel tot het heden ontbreekt geen enkele dichter van betekenis. Hoe hoger de vlucht, hoe dieper de val!
De geselecteerde dichters mogen trots zijn: dit is hun ridderslag. Dit boek - het eerste in zijn soort! - laat Nederland ontdekken welk plezier beroerde verzen kunnen bieden, van erotische tot religieuz en van politieke tot belijdenispoezie. De lezer scherpt zijn blik, er mag gelachen worden, en menig dichter zal via deze bundel een geheel nieuwe reputatie verwerven.Een aardige bundel, maar voor mijn smaak te veel uitleg/commentaar. Ik had liever heel veel slechte gedichten gelezen om daar om te gniffelen. Ik heb nu dan ook heel veel gebladerd en ook best veel overgeslagen.

Datgene wat ik heb gelezen is ook zeker niet de poëzie waar mijn hart sneller van gaat kloppen, maar meer meer het soort dat kramp veroorzaakt in mijn gezichtsspieren door het grijnzen. Soms is het gerijm echt tenenkrommend. Het zal ook zeker wel een element van tijdsbeeld zijn in de meeste gevallen, daar er echt veel oude gedichten worden behandeld.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Boeklancering 23x Zwart Licht

Over een maandje zal de verhalenbundel 23x Zwart Licht gelanceerd worden. Ik ben trots dat voor de derde maal een verhaal van mij gepubliceerd wordt via Godijn Publishing.

Mijn verhaal heet 'Engelenstem'. Een klein voorproefje om jullie interesse te wekken:


"Blanco. Ze staarde wezenloos voor zich uit. Alles was blanco. Ze had het gevoel niet echt te zijn. Even deed ze haar ogen dicht en probeerde ze zich te concentreren op haar lichaam. Ze werd zich gewaar van haar hartslag en ademhaling; ze moest wel echt zijn. Ze opende haar ogen en keek omhoog naar de strakblauwe lucht, die leek ook echt. Ze richtte haar blik vooruit en zag de zee. Het wateroppervlak was rustig, de golven kabbelden. In de verte voer een vrachtschip waarvan het leek alsof hij stillag. Ze werd zich ervan bewust dat ze in de vloedlijn stond en dat haar sneakers nat waren geworden, toch bleef ze staan. In haar rechterhand hield ze iets vast: een scherp toelopende metalen pin. Het zat onder het bloed, net als…

~

If dreams could be real
You'd live
We'd walk in the park, smiling
But spring's here again
And you're not

How far would you go

how far would you walk with me my friend
all the way through the swamp of sadness
where despair seeps into your veins
leaving your limbs as heavy as stone
how far would you walk with me my friend
how far would you walk with me my friend
all the way over the mountains of dread
where the fear claws at your feet
and the paths are as treacherous as thieves
how far would you walk with me my friend
how far would you walk with me my friend
all the way through the valley of pain
where the roads are as sharp as razors
and the rivers run with blood
how far would you walk with me my friend
how far would you walk with me my friend
All the way to the ends of the earth
where the emptiness is as vast
as the hole in my heart
how far would you walk with me my friend
how far would you go