Doorgaan naar hoofdcontent

Het mussenjong - Adriaan van Dis (7*)Titel: Het mussenjong
Auteur: Adriaan van Dis
ISBN: 9789085161905
© 2011 Adriaan van Dis / Uitgeverij B for Books B.V.Literaire Juweeltjes is een boekenreeks die wordt uitgegeven door uitgeverij B for Books in Maartensdijk voor Bruna B.V. Eigen Uitgaven en wordt gepresenteerd als leesbevorderingsproject. Het zijn hardcover-boekjes van 10 x 15 cm en ongeveer 64 bladzijden dik met werk van literaire auteurs.

Het boekje bevat vijf verhalen, die eerder -in en andere vorm- in het tijdschrift En France (2007-2009) stonden. Het titelverhaal is afkomstig uit de verhalenbundel Casablanca.Het Mussenjong uit de serie Literaire Juweeltjes is een leuke kleine bundel verhalen van Adriaan van Dis. Ik heb nog niet eerder wat van deze schrijver gelezen, maar hem vele malen op televisie gepassioneerd zien praten over boeken en andere aanverwante zaken. Hij schrijft gelijk de manier hij spreekt; heel netjes.

In de verhalen neemt hij ons mee naar het alledaagse Parijs met ervaringen over het najagen van herinneringen en het schrijnende leven van sommige inwoners. Van de vijf verhalen hebben 'Oud Bloot' en het titelverhaal 'Het Mussenjong' veel indruk gemaakt. Zeker het titelverhaal heeft me erg geraakt. De manier waarop hij Raymond - het Mussenjong - beschrijft en hoe de mensen in zijn omgeving zich naar hem toe gedragen is hartverscheurend. De slotzin is rauw maar tekenend voor het achtegebleven gevoel van de verteller.

Ik vond het zeker een boekje dat het lezen waard is en hoop dat de volgende lezer er ook van kan genieten. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

~

If dreams could be real
You'd live
We'd walk in the park, smiling
But spring's here again
And you're not

Een kaarsje branden

Ik brand vaak nog wel eens een kaarsje in een kerk als ik in het buitenland ben. Niet omdat ik gelovig ben, maar omdat het zo'n mooi symbolisch gebaar is: een herdenkingslichtje. De warmte van het terugdenken aan iemand die je dierbaar is en wie je bent kwijtgeraakt, het licht van de liefde die je samen hebt gedeeld, de geborgenheid, de kwetsbaarheid, maar ook de vergankelijkheid. Een kaarsje blijft ook niet eeuwig branden. Zelfs herinneringen vervagen met de tijd. Specifieke dingen: een geur, de kleur van een stem, dagelijkse dingen die we in het leven allemaal voor lief nemen... Wat wel blijft is de liefde en de pijn van het gemis. Het hart onthoudt zoveel meer dan het hoofd.

Met mijn hoofd stuur ik steeds weer mijn hand aan een kaarsje aan te steken voor mijn moeder Tine († 5 februari 1992), mijn opa Piet Greep († 3 november 1994) en oma Jo Greep († 2 februari 1995). Het kaarsje brandt ook voor andere dierbaren die helaas niet meer bij me zijn, maar zeker ook brandt het voor d…

The hurt

the fire, the burn
the scars you left on my heart
unable to turn away from the truth
the hurt

let me run, set me free
I'm dying here
not being the one you hoped me to be

I fear so I flee
see me failing, falling
braised knees & scraped knuckles

Not so pretty now, or am I?