Doorgaan naar hoofdcontent

Blond 15 - Heleen van der Kemp

Titel: Blond 15
Auteur:  Heleen van der Kemp
ISBN:  9789461090348
 © 2011 Heleen van der Kemp en Uitgeverij Verbum Crime

Volg de reis van dit boek op BookCrossing
 


Flaptekst:

Blond. Vijftien. Dood.
Rechercheur Britt Franken is geschokt door de aanblik van het jonge, levenloze meisje in het Vondelpark. Het slachtoffer is op brute wijze vermoord. Gescalpeerd. Britt is vastbesloten de moordenaar te vinden, maar haar onderzoek wordt bemoeilijkt door de media, die er vanaf het begin bovenop zit. Toch komt de echte tegenstand uit een onverwachte hoek...


Blond 15 is een snelle, eigentijdse misdaadthriller die actuele thema's raakt als de rol van de media in misdaad en het gevaar dat kan schuilen in het gebruik van sociale netwerk sites.
--------------------------------------------------------------------------------------------


Dit boek heb ik op de veerboot gekocht voor de terugreis van Vlieland naar Utrecht. Meteen in begonnen en zowel op de boot naar Harlingen lekker gelezen, als in de trein naar Utrecht. 

Spoiler!
Potverdorie zeg; een open einde.Het ondanks het thema 'luchtig' geschreven boek heeft een beetje de standaard opzet van een thriller waarin je als lezer elke keer met je neus een bepaalde kant ingeduwd wordt net voordat er weer iets nieuws aan het licht komt. Het feit dat de man van Britt vermoord is lijkt in het begin van het boek eigenlijk geen rol te spelen maar heeft tegen de ontknoping van het plot wel degelijk invloed op de handelswijze van Britt en haar dochter Bo. Ook de relatie tussen Britt en haar collega Tom is erdoor bepaald. 

Ik heb het boek met gemak gelezen en ben er ook constant door geboeid geweest. Het kleine stukje dat zich afspeeld op Vlieland heeft voor mij dan weer persoonlijke herkenningspunten wat het lezen van dit fictieve verhaal toch meer de realiteit in brengt dan het beschreven, meest bekende plekje van Nederland, het Vondelpark. 

Wat betreft de rol van de media in dit boek. Hilarisch!!! Zoals Peter R. de Vries omschreven wordt!! Gewoonweg om te gieren. Ik kan me daar zo ontzettend in vinden. De grap is natuurlijk ook dat omdat de man zo vaak op televisie is geweest dat je hem daadwerkelijk geheel voor de geest kunt halen en zelfs zijn stem hoort wanneer je dit boek leest. Hoe de realiteit en de fictie verweven raken...
Hyves daarentegen is naar mijn idee nu al weer passé. Zelfs Facebook, de opvolger, is nu ook al minder populair bij de jeugd. Desondanks valt het nog volledig te volgen hoe het een en het ander in elkaar steekt en waarin de gevaren van online 'vrienden' schuilen.

Al met al is mijn conclusie dat dit een boek is om lekker weg te lezen en ik het vervolg ook zeker zal lezen, alleen maar om het verlangen te bevredigen om te weten hoe het afloopt met Britt, Bo en de daadwerkelijke moordenaar, maar ook zeker of het karakter van Tom nog meer wordt uitgediept. Want dat is eigenlijk het enige puntje van kritiek dat ik echt heb. De gedeeltelijke ontknoping komt eigenlijk vrij onbeholpen en geeft ondanks de uitleg van Tom zelf geen bevrediging in hoe deze man daadwerkelijk tot die daad is gekomen. Het voelt voor mij een beetje als een losse flodder. Wordt vervolgd hopelijk....


Reacties

Populaire posts van deze blog

~

If dreams could be real
You'd live
We'd walk in the park, smiling
But spring's here again
And you're not

Een kaarsje branden

Ik brand vaak nog wel eens een kaarsje in een kerk als ik in het buitenland ben. Niet omdat ik gelovig ben, maar omdat het zo'n mooi symbolisch gebaar is: een herdenkingslichtje. De warmte van het terugdenken aan iemand die je dierbaar is en wie je bent kwijtgeraakt, het licht van de liefde die je samen hebt gedeeld, de geborgenheid, de kwetsbaarheid, maar ook de vergankelijkheid. Een kaarsje blijft ook niet eeuwig branden. Zelfs herinneringen vervagen met de tijd. Specifieke dingen: een geur, de kleur van een stem, dagelijkse dingen die we in het leven allemaal voor lief nemen... Wat wel blijft is de liefde en de pijn van het gemis. Het hart onthoudt zoveel meer dan het hoofd.

Met mijn hoofd stuur ik steeds weer mijn hand aan een kaarsje aan te steken voor mijn moeder Tine († 5 februari 1992), mijn opa Piet Greep († 3 november 1994) en oma Jo Greep († 2 februari 1995). Het kaarsje brandt ook voor andere dierbaren die helaas niet meer bij me zijn, maar zeker ook brandt het voor d…

How far would you go

how far would you walk with me my friend
all the way through the swamp of sadness
where despair seeps into your veins
leaving your limbs as heavy as stone
how far would you walk with me my friend
how far would you walk with me my friend
all the way over the mountains of dread
where the fear claws at your feet
and the paths are as treacherous as thieves
how far would you walk with me my friend
how far would you walk with me my friend
all the way through the valley of pain
where the roads are as sharp as razors
and the rivers run with blood
how far would you walk with me my friend
how far would you walk with me my friend
All the way to the ends of the earth
where the emptiness is as vast
as the hole in my heart
how far would you walk with me my friend
how far would you go