Doorgaan naar hoofdcontent

Vintage


Laatst werd ik me erweer bewust van. Loop je een winkeltje binnen, kijkt wat rond, wordt je meteen ongevraagd uitgelegd dat er zowel nieuwe kleding wordt verkocht alswel vintage. Okay. Vintage dus.

Wat is nu eigenlijk vintage? De hele korte defenitie van vintage is 
1) Tweedehands 
2) Van een zeer goed jaar 

Kleding past wat mij betreft duidelijk het meeste in de eerste categorie. De tweede categorie zou ook kunnen passen met betrekking tot hele specifieke kledingstukken, maar duidt wat mij betreft toch meer naar de vloeibare substanties die je het beste kunt drinken.

Mijn leed, ach en wee, is het volgende. De kneuterige tweedehands winkeltjes waar ik vaak ben binnengelopen zijn inmiddels verdwenen en ingewisseld voor de echte hippe vintage hotspots. En ik begrijp best dat er in veel tweedehands zaken ook massaal geproduceerde artikelen werden verkocht, maar als je een beetje goed keek zaten er ook best veel echte 'vintage' artikelen tussen. Het enige echte verschil met nu is de prijs. Het spijt me zeer, maar 55 euro voor een toch echt duidelijk tweedehandse blouse gaat mij veel te ver. Bovendien bemerk ik dat er in veel vintage shops toch ook echt wel massaal geproduceerde artikelen hangen. Nog sterker, de kleding kan eerder beschouwd worden als retro, aangezien het nieuw of heel recent geproduceerd is met de nostalgie naar het oude. Nu is het dus kiezen tussen de vintage artikelen in zo'n shopje, of tweedehands kleding bij de kringloopwinkel. Gek genoeg kun je daar heden ten dage ook echt nog vintage vinden hoor!

Maar in feite gaat het zowel bij de hippe hotspots als in de kringloopwinkel gewoon om tweedehands kleding. Het stomen kan ik zelf wel, de knoopjes vervangen ook. Dat zoompje deert me ook niet zo. En ik ben geen zuunige Hollander die maar een vijfje wil betalen voor een broek, maar de prijs moet wel redelijk blijven. Voor een Chanel betaal je natuurlijk meer want dat was bij verkoop van het originele artikel al zo, maar voor de huis-tuin-en-keuken blouse uit de jaren 60 is die 55 euro echt not done wat mij betreft. Daar trek ik mijn grens.

Let wel, dit is mijn persoonlijke mening en geen waarheid dus voel je vooral vrij een geheel andere mening toegedaan te zijn.


Reacties

Populaire posts van deze blog

~

If dreams could be real
You'd live
We'd walk in the park, smiling
But spring's here again
And you're not

Een kaarsje branden

Ik brand vaak nog wel eens een kaarsje in een kerk als ik in het buitenland ben. Niet omdat ik gelovig ben, maar omdat het zo'n mooi symbolisch gebaar is: een herdenkingslichtje. De warmte van het terugdenken aan iemand die je dierbaar is en wie je bent kwijtgeraakt, het licht van de liefde die je samen hebt gedeeld, de geborgenheid, de kwetsbaarheid, maar ook de vergankelijkheid. Een kaarsje blijft ook niet eeuwig branden. Zelfs herinneringen vervagen met de tijd. Specifieke dingen: een geur, de kleur van een stem, dagelijkse dingen die we in het leven allemaal voor lief nemen... Wat wel blijft is de liefde en de pijn van het gemis. Het hart onthoudt zoveel meer dan het hoofd.

Met mijn hoofd stuur ik steeds weer mijn hand aan een kaarsje aan te steken voor mijn moeder Tine († 5 februari 1992), mijn opa Piet Greep († 3 november 1994) en oma Jo Greep († 2 februari 1995). Het kaarsje brandt ook voor andere dierbaren die helaas niet meer bij me zijn, maar zeker ook brandt het voor d…

The hurt

the fire, the burn
the scars you left on my heart
unable to turn away from the truth
the hurt

let me run, set me free
I'm dying here
not being the one you hoped me to be

I fear so I flee
see me failing, falling
braised knees & scraped knuckles

Not so pretty now, or am I?