Doorgaan naar hoofdcontent

Grensgebied - Thomas Kanger

Titel: Grensgebied
Auteur: Thomas Kanger
Oorspronkelijke titel: Gränslandet
ISBN: 978 90 443 2142 5
 © 2008 The House of Books

Volg de reis van dit boek op BookCrossing.
Aanrader!


Flaptekst:

Op een ochtend lijkt het leven plotseling ondraaglijk voor de Zweedse inspecteur Elina Wiik en ze neemt een snelle, intuïtieve beslissing om alles achter zich te laten. Haar reis voert haar naar Italië, waar ze zich overgeeft aan blinde hartstocht. Maar haar minnaar heeft een verleden vol duistere geheimen. Wanneer hij vermoord wordt aangetroffen, wordt Elina meegesleurd in een maalstroom van vreemde gebeurtenissen. Haar furieuze zoektocht naar de dader leidt haar naar het Grensgebied, waar waarheid en fictie een identieke tweeling zijn. Tegen het decor van de harde realiteit van de verwoeste naoorlogse Kroatische maatschappij, moet Elina het tot dusver grootste raadsel van haar leven oplossen… 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deze thriller hij mij enorm geboeid. Het valt me op dat de scandinavische thrillers me veel meer liggen in vertelstijl en sfeerbepaling dan bijvoorbeeld de amerikaanse varianten. De britse detectives liggen er een beetje tussenin. 

De titel van dit boek zegt eigenlijk al precies waar het verhaal om draait. Elina Wiik komt in een grensgebeid terecht. Zowel in de vorm van een daadwerkelijk grensgebied tussen landen, als in een grensgebied op psychologisch niveau. Wat is waarheid en wat niet, wie is te vertrouwen, en wat geloof je zelf.

Wanneer Elina besluit Zweden te verlaten om zichzelf te hervinden komt ze in Italië terecht, in Monte Angelo. Daar ontmoet ze Alex met wie ze in een hartstochtelijke affaire beland. Ze weet niets van hem, enkel dat ze bij hem wil zijn. Wanneer hij vermoord wordt aangetroffen is ze vastbesloten zijn moordenaar te vinden. Vooral wanneer blijkt dat Elina zwanger is geworden en haar dochtertje op zal groeien zonder vader. Eilna wil haar dochter later kunnen vertellen wie haar vader was. Ze reist uiteindelijk af naar Krajina, een grensgebied tussen Kroatië en Servië. Daar komt, met heel veel moeite en wantrouwen, de waarheid van Alex' verleden boven water. In het grensgebied komt ze erachter wat voor schade de oorlog in het voormalig Joegoslavië heeft achtegelaten. Fysieke sporen die in het landschap zijn te vinden, maar ook zeker de mentale sporen bij de overlevenden. De littekens en gaten die in de harten en zielen van de mensen zijn achtergebleven zijn hartverscheurend. Zo ook bij haar geliefde Alex en zijn moordenaar. Het is tekenend hoe onmogelijk het lijkt je verleden te ontvluchten. 

Ze volgt de sporen in Italië naar Kroatië en uiteindelijk onverwacht ook in Zweden. Elina ontdekt zo de waarheid. Ze is vol van verdriet, maar ook opgelucht. Ze kent de waarheid. Ze heeft de hel op de Engelenberg gezien, zowel in Italië, als in Kroatië en zelfs Zweden. De cirkel is gebroken doch weer rond. Haar illustere geliefde Alex, heeft een naam gekregen en een geschiedenis, welke ze aan haar dochter kan vertellen.

Het boek is prettig geschreven. De karakters zijn geloofwaardig opgebouwd en zijn goed te volgen. Alex blijft lang een mysterieuze man, wat ook de leidraad is in dit verhaal. Het verleden dat tot zijn moord heeft geleid, is het mysterie dat opgelost moeten worden. Eline Wiik komt in het begin duidelijk over als een op dat moment gekwetste vrouw met grote twijfels over haar toekomst, een beetje verloren. Na de moord op Alex bijt ze zich vast zoals een goede inspecteur betaamt, al is haar zoektocht ditmaal zeer persoonlijk. De mensen die ze gedurende haar toekomst ontmoet ontwikkelen zich ook naarmate hun contact aanhoudt. De spanning is goed opgebouwd en blijft tot op het einde aanwezig. De verweving van de geschiedenis van de oorlog in Joegoslavië, de slavische mythologie, de drie Engelenbergen, en het fictieve verhaal in dit boek, zit prima in elkaar. 

Ik heb het boek met genoegen uitgelezen. Ik ben benieuwd naar meer van deze schrijver aangezien dit boek het vijfde (losstaande) boek is in een serie met Elina Wiik als hoofdpersoon.  

Reacties

Populaire posts van deze blog

~

If dreams could be real
You'd live
We'd walk in the park, smiling
But spring's here again
And you're not

Een kaarsje branden

Ik brand vaak nog wel eens een kaarsje in een kerk als ik in het buitenland ben. Niet omdat ik gelovig ben, maar omdat het zo'n mooi symbolisch gebaar is: een herdenkingslichtje. De warmte van het terugdenken aan iemand die je dierbaar is en wie je bent kwijtgeraakt, het licht van de liefde die je samen hebt gedeeld, de geborgenheid, de kwetsbaarheid, maar ook de vergankelijkheid. Een kaarsje blijft ook niet eeuwig branden. Zelfs herinneringen vervagen met de tijd. Specifieke dingen: een geur, de kleur van een stem, dagelijkse dingen die we in het leven allemaal voor lief nemen... Wat wel blijft is de liefde en de pijn van het gemis. Het hart onthoudt zoveel meer dan het hoofd.

Met mijn hoofd stuur ik steeds weer mijn hand aan een kaarsje aan te steken voor mijn moeder Tine († 5 februari 1992), mijn opa Piet Greep († 3 november 1994) en oma Jo Greep († 2 februari 1995). Het kaarsje brandt ook voor andere dierbaren die helaas niet meer bij me zijn, maar zeker ook brandt het voor d…

How far would you go

how far would you walk with me my friend
all the way through the swamp of sadness
where despair seeps into your veins
leaving your limbs as heavy as stone
how far would you walk with me my friend
how far would you walk with me my friend
all the way over the mountains of dread
where the fear claws at your feet
and the paths are as treacherous as thieves
how far would you walk with me my friend
how far would you walk with me my friend
all the way through the valley of pain
where the roads are as sharp as razors
and the rivers run with blood
how far would you walk with me my friend
how far would you walk with me my friend
All the way to the ends of the earth
where the emptiness is as vast
as the hole in my heart
how far would you walk with me my friend
how far would you go