Doorgaan naar hoofdcontent

Het Sinaasappelmeisje - Jostein GaarderTitel: Het Sinaasappelmeisje
Auteur: Jostein Gaarder
Oorspronkelijke titel: Appelsinpiken
ISBN: 90 5672 112 7
 © 2003 Signature

Volg dit boek op BookCrossing.
Het eerste boek van dit jaar dat ik heb gelezen is Het Sinaasappelmeisje van Jostein Gaarder. 

Het betreft een ontroerende roman van een jongen van vijftien jaar die een brief krijgt van zijn overleden vader. De jongen, Georg, heeft niet veel herinneringen aan zijn vader aangezien deze al was overleden toen hij nog maar een kleuter was. De brief heeft al die tijd verstopt gezeten tot het moment dat Georg oud genoeg was om hem te ontdekken, en te lezen. In de brief beschrijft zijn vader de jaren die ze samen hebben gehad en een sprookjesachtig verhaal van zijn ontmoetingen met het Sinaasappelmeisje. Gedurende het boek ontvouwt zich langzaam het grotere verhaal van Georg, zijn vader, en het Sinaasappelmeisje. De verhalen verweven zich op een vloeiende manier. In het grotere verhaal worden ook zeker enkele filosofische overpeinzingen geuit, en wezenlijke vragen die de vader aan Georg stelt. Als antwoord besluit Georg op zijn beurt met de brief van zijn vader een boek te schrijven wat wij weer kunnen lezen.

Ik vond het een lastig boek om in te komen maar kan daar geen specifieke verklaring voor geven. Gedurende het boek lukte het me beter bij het vertelde te blijven en werd ik zeer benieuwd naar het verloop van het 'sprookje' van het Sinaasappelmeisje. Uiteindelijk ben ik daar ook niet in teleurgesteld. Het is een aards sprookje geworden met een aardse afloop, maar belichaamd door een filosofische ademtocht.

Op sommige momenten, vooral aan het einde van het boek, vond ik wel dat Georg veel te wijs overkwam voor de leeftijd die hij had, maar dat was het enige dat me soms stoorde. Helemaal aan het einde werd ik wel enorm geraakt door het hele gebeuren. Vooral het thema dat een overleden ouder een brief schrijft aan zijn of haar kind over zijn jeugd en hun momenten samen... Dat hij aan de lezers oproept om hun ouders vooral te vragen naar hoe zij elkaar hebben ontmoet en hoe zij in hun jeugd waren... Daar werd ik verdrietig van, en simpelweg ook jaloers. Mijn moeder heeft niet zo'n brief achtergelaten, en ik was te jong om te vragen hoe zij was in haar jeugd, en wat ze voelde en vond toen ze mijn vader leerde kennen. Die subjectieve waarheid die in de blik van de ander ligt, kun je nooit meer krijgen. Iedereen heeft een eigen verhaal. 

Een van de wijsheidheden die je uit dit verhaal van Georg, zijn vader, en het Sinaasappelmeisje kunt halen, is dat het heel zinvol is om met gezonde nieuwsgierigheid én respect je naasten en geliefden te vragen naar hun herinneringen en ervaringen. Die hebben hen gemaakt tot de mensen die ze zijn, je dierbaren die je nooit meer wilt vergeten. Je kunt ze completer maken en nog meer mens, ze hebben allemaal hun eigen verhaal te vertellen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

~

If dreams could be real
You'd live
We'd walk in the park, smiling
But spring's here again
And you're not

Een kaarsje branden

Ik brand vaak nog wel eens een kaarsje in een kerk als ik in het buitenland ben. Niet omdat ik gelovig ben, maar omdat het zo'n mooi symbolisch gebaar is: een herdenkingslichtje. De warmte van het terugdenken aan iemand die je dierbaar is en wie je bent kwijtgeraakt, het licht van de liefde die je samen hebt gedeeld, de geborgenheid, de kwetsbaarheid, maar ook de vergankelijkheid. Een kaarsje blijft ook niet eeuwig branden. Zelfs herinneringen vervagen met de tijd. Specifieke dingen: een geur, de kleur van een stem, dagelijkse dingen die we in het leven allemaal voor lief nemen... Wat wel blijft is de liefde en de pijn van het gemis. Het hart onthoudt zoveel meer dan het hoofd.

Met mijn hoofd stuur ik steeds weer mijn hand aan een kaarsje aan te steken voor mijn moeder Tine († 5 februari 1992), mijn opa Piet Greep († 3 november 1994) en oma Jo Greep († 2 februari 1995). Het kaarsje brandt ook voor andere dierbaren die helaas niet meer bij me zijn, maar zeker ook brandt het voor d…

The hurt

the fire, the burn
the scars you left on my heart
unable to turn away from the truth
the hurt

let me run, set me free
I'm dying here
not being the one you hoped me to be

I fear so I flee
see me failing, falling
braised knees & scraped knuckles

Not so pretty now, or am I?